Hyvän ystävän tapaaminen vahvistaa. Ainakin minusta tuntuu mukavalta, kun kysytään mitä kuuluu. Millaisia käsitöitä olet viime aikoina tehnyt? Tai mitä pidit konsertista, jonne suunnittelit meneväsi? Tuntuu kuin olisin enemmän olemassa, kun muutkin tietävät, mistä elämäni muodostuu ja olen myös toisten ihmisten mielessä.
Elämä suhteissa
Sanotaan että ihminen elää suhteissa. Hän voi olla esimerkiksi jonkun lapsi, vanhempi, puoliso, naapuri, työtoveri, muusikko, urheilija, toiminnan käynnistäjä tai hiljainen kuuntelija ja ystävä. Ollakseen lapsi, tarvitsee vanhemman ja ollakseen ystävä, tarvitsee suhteen toiseen ystävään. Näitä erilaisia suhteita voi olla elämässämme paljon yhtä aikaa ja elämä voi tuntua rikkaammalta mitä enemmän erilaisia suhteita on. Toisinaan jokin suhde täyttää elämää enemmän kuin toinen. Jossakin elämänvaiheessa monenlaiset suhteet voivat myös kuormittaa ja niiden päättyminen voi tuntua huojentavalta.
Totutut kuviot ja tutut ihmiset voivat hävitä ympäriltä esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuttamisen, eläkkeelle jäämisen tai oman terveyden menettämisen vuoksi. Silloin pitää etsiä uusia tuttuja ja juttuja arkeen. Kun elämän merkittävä suhde päättyy, voi tuntua, että koko elämä menettää merkitystään. Oman itsensä rakentaminen uusissa suhteissa ei ole kovin kevyttä hommaa. Pitää kertoa uusille ihmisille itsestä, omista mielipiteistä ja ajatuksista sekä niistä asioista, joita on tottunut tekemään. Ja entä jos omat asiat eivät kiinnostakaan muita? Voi olla iso houkutus jäädä kotiin ja puuhailla itsekseen kodin askareita sen sijaan, että lähtee etsimään uusia ihmisiä ympärilleen. Yksin jäämisellä vaan on kielteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen.
Uusia mahdollisuuksia yhdessä olemiselle
KOKEVA -hanke Keravalla tähtää siihen, että ikääntyneiden kynnys päästä juttuun naapureiden kanssa olisi mahdollisimman matala. Lapsena on helpompi sanoa ikätoverille, että tehdäänkö jotain yhdessä. Kun ikää tulee, tällaisia tilaisuuksia täytyy välillä vähän pedata valmiiksi. Kohtaamisia järjestetään taloyhtiöiden kerhohuoneissa ja kutsua käydään viemässä ihan kotiovella saakka. Kotiovella voidaan käydä useammakin kerran, jotta edes työntekijät olisivat jollain lailla tuttuja. Ovella käydessä mietitään myös, miten erilaisia lähtemisen esteitä voitaisiin poistaa. Liikkeelle lähtemistä voi helpottaa myös naapurin tuki.
Arki voi tuntua turvallisemmalta, jos naapureita vähän tuntee ja eri-ikäisten elämään liittyviä asioita ymmärtää. Kun yhteen kokoonnutaan, juodaan ainakin kuppi kahvia tai teetä ja jutellaan. Ja jos asukkaat haluavat, voidaan tehdä muutakin mieluisaa. Asuinalueilla syntyneet kohtaamistilanteet ja yhdessäolo rikastuttavat eri ikäisten elämää ja lisäävät yhteisöllisyyttä. Välillä saa ja voi myös luopua sellaisista rooleista, joita on aiemmin tottunut tai joutunut kantamaan. Kohtaamistilanteissa ei ole auttajia ja autettavia, vaan kaikki ovat tasavertaisia keskenään. Kaikkien ideat ja taidot saavat tulla esiin. Ja onhan se mukavaa, kun voi tuoda itsestään esiin myös sellaisia puolia tai taitoja, joista naapurustossa ei olla kuultukaan.
Mitä sinä haluaisit sinusta tiedettävän ja muistettavan?
Kirjoittaja on KOKEVA-hankkeen projektipäällikkö Anita Salonen